ניתוח חניכיים לחניכיים שנרקבו

ניתוח חניכיים, המכונה לעתים ניתוח חניכיים, הוא ענף של רפואת שיניים העוסק בניהול וטיפול בכיסי חניכיים. מחלות חניכיים מאופיינות בכיסי זיהום (חניכיים) עמוק בתוך החניכיים. ניתוח חניכיים משמש לפתיחת כיסים אלה, להפחתת הדלקת, תיקון השיניים והסרת אבנית. הוא מטפל גם בחניכיים וברקמות רכות נגועות הקשורות לדלקת חניכיים. ענף רפואת שיניים זה עוסק בעיקר במניעה וניהול של דלקת חניכיים ודלקת חניכיים אך הוא יכול להתמודד גם עם טיפול שורש בשיניים נגועות.

ניתוח חניכיים – כל מה שצריך לדעת

ניתוח חניכיים יכול להיעשות ברפואה חוץ בהרדמה מקומית או בבית חולים בהרדמה מלאה. השלב הראשון בהליך כולל ביופסיה של רקמת החניכיים הנגועה מהפה. במהלך הליך זה, נלקחות ביופסיות מבפנים של החניכיים ונשלחות למעבדה לניתוח. הביופסיות יכללו תאים מעצמות, שומן חניכיים וחלבונים אחרים המעוררים רקמות (כגון פרוקאין והורמון גדילה אנושי). הרקמות ייבדקו ביכולתן לצמוח ולהתחלק, לקבוע את עובין ויציבותן, ואם הן מכילות חומר דלקתי (אשר נפוץ בכיסי חניכיים שהפכו נפוחים ודלקתיים).

ניתוח חניכיים – למראה אסתטי ושמירה על הבריאות

השלב השני בניתוחי חניכיים כרוך ביצירת "כיס" בחניכיים על ידי יצירת ניתוח כיס החותם את החניכיים. הכיס מיוצר על ידי הזרקת תערובת של תרופות מקומיות ומערכתיות, כמו אנטיביוטיקה, לכיס ואז מילויו במילוי. לאחר מכן משתמשים במשקיה בעל פה בכדי לכפות זרם השקיה קבוע דרך הכיס. השלב האחרון הוא לסגור את הכיס על ידי פיסול ואיטום בחבישה זמנית. הליך זה מבוצע בהרדמה מקומית מכיוון שזה יכול להיות מסוכן לביצוע אם רופא השיניים אינו מאומן היטב או מיומן.

במקרים רבים לפני ניתוח חניכיים היה צורך בהקצעת שורשים על ידי שיניית במקרים קשיים יותר רופא שיניים בתחום הנקרא פריודונט (מומחה לחניכיים)

איך נגרם דלקת חניכיים בפה?

חולים עם דלקת חניכיים עשויים להזדקק לטיפולים נוספים לאחר Gum surgery
למניעת הישנות המחלה. ראשית, החולה יקבל אנטיביוטיקה לטיפול בכל חיידק שעלול להיות בפה. אנטיביוטיקה מערכתית נדרשת גם לטיפול בכל החיידקים שנותרו. יש להשתמש בתרופות אלו באופן קבוע בכדי למנוע את הופעת מחלת החניכיים. אם המצב נמשך לאחר שימוש באנטיביוטיקה אחת או יותר, רופא חניכיים עשוי לבחור לטפל במחלת החניכיים באמצעות צורה אחרת של טיפול כגון אנטיביוטיקה יחד עם אבלציה באמצעות לייזר או אור.

לעיתים קרובות דלקת חניכיים משפיעה על החניכיים, העצמות ורקמות החיבור המקיפות את השיניים. רקמות אלו עלולות להיפגע מחיידקים מזיקים ללא נוכחות של זיהום. לכן אנטיביוטיקה אינה יכולה לטפל בזיהום ויש לשלבם עם פרוצדורות אחרות להתמודדות עם הרקמה הפגועה. חלק מהרקמות הפגועות יכולות לצמוח למסת עצם חדשה, הגורמת נזק נוסף אם המטופל לא לוקח אנטיביוטיקה. ניתוח חניכיים משמש אפוא להפחתת כמות החיידקים המזיקים שנותרו בפה.

עוד מאמרים בנושא שיניים בריאות במגזין סטודיו

ניתוח חניכיים - למראה אסתטי ושמירה על הבריאות

סוגי חיידקים בפה איזה ניתוח נפוץ?

ישנם סוגים שונים של Gum surgery
, שכולם נועדו להילחם בחיידקים הקשורים לדלקת חניכיים. כל סוג נועד לטפל בבעיה ספציפית הקשורה לדלקת חניכיים. סוג הניתוח הנפוץ ביותר, הידוע בכינויו קנה המידה, נעשה בכדי להסיר את הרובד העודף מהשיניים. זה עוזר במניעת צמיחת חיידקים ושומר על בריאות החניכיים.

הסוג השני של ניתוח חניכיים נקרא מיתון חניכיים. שיטה זו מסירה את החלק של השן שמגדילה את העצם התומכת. לאחר מכן מנקים את החניכיים ומסירים את החיידקים. סוג זה של טכניקת ניקוי היא האפשרות הטובה ביותר עבור אנשים שאינם מסוגלים לנקות את השיניים בגלל רפלקס הקיסוס.

הסוג השלישי של Gum surgery נקרא שתל פתוח. שיטה זו כוללת שימוש בתפרים כירורגיים להכנסת חומר השתל ישירות לעצם התומכת. השתל הזה לא נראה מלפנים. במקום זאת, הוא מוחדר דרך חתך קטן מאחורי קו החניכיים. לאחר הנחת השתל מוסיפים תפרים והמסטיק נסגר. תהליך ניקוז נוסף מומלץ לאחר הניתוח בכדי לסייע לחולה מדימום או זיהום.

ניתן גם לבקר באתר של ד"ר דן קוזק https://drdent.business.site/